5 Ciri Pekerjaan Yang Awesome Menjadi Idaman Setiap Gen-Y

Image result for best working environment

Zaman pekerjaan sekarang sudah berubah. Kalau dulu, siapa yang kerja dekat Bank pasti rasa bangga.

Tapi sekarang, kerja dekat mana-mana pun, kalau dapat kerja 'idaman' memang rasa sangat-sangat awesome.

Kami nak kongsikan 5 ciri pekerjaan yang memang terbaik dan menjadi pilihan Gen-Y.

#1 Masa Yang Flexible

Dah banyak company mula offer kepada staff dengan masa pekerjaan yang lebih flexible.

Masa yang flexible bermaksud, kalau balik kerja selalu lambat sampai lewat malam, hari esoknya boleh masuk lewat. Yang penting kerja siap!

Lagi satu, kebanyakan kerja sekarang semua buat guna laptop je. So, nak buat dekat rumah pun boleh. Sebab tu ada company boleh bagi satu hari kerja dari rumah.

#2 Income, Income, Income

Masa kerja dah flexible tapi income rendah pun tak best juga.

Income atau pendapatan yang sesuai bukan bermaksud yang tinggi tetapi sesuai dengan kerja yang kita buat.

Kadang-kadang kerja sampai malam tapi gaji sama je takde OT.

Kerja lebih, income lebih.

#3 Culture Atau Environment Macam Family

Ini pun salah satu faktor yang sangat penting. Kalau dapat environment dan kawan-kawan kerja yang supportive sangat best.

Kalau kerja stress macam mana pun, tapi kawan-kawan sangat supportive atau 'satu kepala', tak terasa stress sangat pasal kerja.

Sebab tu kena pilih environment kerja yang betul-betul okay.
#4 Bercuti!

Nak cuti sehari pun susah?

Korang mungkin kena fikir balik pasal kerjaya sekarang. Kami tahu ramai yang majikan susah nak bagi cuti walaupun sehari sebab kerja banyak.

Percayalah, satu hari nanti korang akan menyesal kalau masih stay dengan company yang susah nak bagi cuti.

Setiap orang perlukan waktu rehat dan pergi melancong dengan kawan-kawan atau family.

#5 Promotion & Recognition

Kerja dah 10 tahun tapi masih lagi junior executive? Gaji pulak dari naik 20% je?

Ini yang banyak berlaku dan salah satu sebabnya adalah staff sendiri malu untuk minta promotion dan naik gaji.

Setiap orang ada hak untuk dapatkan kenaikan gaji dan pangkat.

Company yang menghargai staff mereka biasanya akan bagi recognition sama ada dari segi kenaikan pangkat atau award.
Tapi, nak memilih kerja ni korang kena pastikan korang betul-betul layak. Kalau masih takde kerja, jangan memilih pulak. Cari pengalaman dulu.

Comments

ANDA KONSULTAN KEWANGAN? (ASB, TAKAFUL, UNIT TRUST, DLL)